Yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar standardı EN 115-1:2017, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar için güvenlik gereksinimlerini tanımlar. Ayrıca tüm yürüyen merdivenlerde önemli tehlikeler ve tehlikeler ile yukarıda belirtilenlerle ilgili hatalı kullanımlar ve durumları da kapsar. Amaç , kurulum, çalıştırma, bakım ve inceleme çalışmaları sırasında insanları/nesneleri kaza risklerine karşı korumaktır . Bu standart, dokümanın yayımı tarihinden önce üretilmiş olan yürüyen merdivenlere ve yürüyen bantlara uygulanmaz. Ancak, mevcut tüm yürüyen merdivenlerin standardın bu versiyonuna uyması önerilir.
Avrupa Komisyonu ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği, AB Direktiflerinin temel gerekliliklerini destekledi ve CEN’e Standardın yeni versiyonunu oluşturması talimatını verdi.
Yürüyen merdivenler ve yürüyen yollar için standardın son versiyonu, Teknik Komite CEN/TC10 tarafından onaylanan ve EN 115-1:2008+A1:2010’un yerini alan EN 115-1: 2017’dir . Bu sürüm, Ocak 2018’de ulusal bir standart haline geldi . Komite, Asansörler, yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar için AFNOR’un sekreteryasıdır ve önceki belgedeki güvenlik ve yükseltme sorunlarının sayısı nedeniyle değiştirme standardını oluşturmuştur. Ocak 2019’a kadar diğer tüm çelişkili standartları geri çektiler .
Yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar güvenliği standardı aşağıdaki bölümlerden oluşur:
EN 115 standardını uygulamakla yükümlü ülkeler Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Eski Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye ve Birleşik Krallık .
Bu belge bir C tipi standarttır ve makine imalatçıları (küçük, orta ve büyük işletmeler) ve sağlık ve güvenlik kuruluşları (düzenleyiciler, kaza önleme kuruluşları, piyasa gözetimi vb.) ile ilgilidir . Ayrıca Yürüyen Merdivenlerin ve Yürüyen Yolların güvenlik gereksinimleri, makine kullanıcıları/işverenler (küçük, orta ve büyük işletmeler), makine kullanıcıları/çalışanlar (örneğin sendikalar, özel ihtiyaçları olan kişiler için kuruluşlar), hizmet sağlayıcılar (küçük, orta ve büyük işletmeler) yanı sıra tüketiciler .
Tip-C standardının gereklilikleri, makineler için diğer (Tip A ve B) standartlarının diğer tüm gerekliliklerinden önceliklidir.
Standart, yetenekli kişilerin Yürüyen Merdivenleri ve Yürüyen Yolları kullanacağını varsayar. Bu ürünlerden, tesislerden ve çevreden yararlanabilecek engelli popülasyonları olduğunu varsayar. Kullanım, engellerinin kapsamına bağlıdır . Mevcut tehlikeler nedeniyle Yürüyen Merdivenlerde ve Yürüyen Yollarda tekerlekli sandalye kullanmayın .
Standart, engelli, tekerlekli sandalye kullanan veya rehber köpekleri olan kişilerin asansör kullanmasını önerir. Projeler, asansörlerin yerini belirtmek için Yürüyen Merdivenlerin ve Yürüyen Yolların yakınına işaretler yerleştirmelidir . Bina tasarımcıları/sahipleri , ISO 14798 metodolojisine göre bina tasarım aşamasında tehlikeleri, tehlikeleri ve riskleri kabul edilebilir bir düzeye indirmek için önlemler almalıdır .
Yürüyen merdivenler ve yürüyen bantlar için standart olan EN 115, yürüyen merdivenin veya yürüyen bantın kullanım amacını, çevre koşullarını, inşaat mühendisliği konularını ve ilgili diğer gereklilikleri değerlendirmek için her sözleşme için müşteri ile tedarikçi veya kurulumcu arasında müzakerelerin yapıldığını varsayar. kurulum yerine.
Tahliye ve kurtarma amaçlı trafik akışlarını planlamak bina tasarımcısının veya sahibinin sorumluluğundadır.
Kullanım veya kurulum ortamına bağlı olarak , hava koşullarına (tamamen açık/yarı açık), patlayıcı atmosfere maruz kalma veya acil durum çıkışı gibi özel koşullar altında çalıştırma için tasarım, bileşenler, malzemeler, seçenekler ve kullanım talimatları uygun olmalıdır. mevcut koşullara göre.