1. Yetkili Kişi
Yetkili kişi, yürüyen merdivenlerin ve yürüyen bantların kısıtlı alanlarına (makine mahalleri, ayrılmış makine daireleri) ulaşmak ve orada değerlendirme, test ve destek amacıyla çalışmak için onay almış, Profesyonel, eğitimli bir kişidir.
2. Yetkili Kişi
Yetkili kişi, belirli bir işi veya görevi gerçekleştirmek için gerekli teknik bilgi, beceri, nitelik ve deneyime sahip kişidir.
3. Kapasite
Kapasite, yürüyen merdivenler veya yürüyen bantlarla saatte en uygun koşullarda aktarılan yolcuların maksimum trafik akışıdır.
4. Eğim Açısı
Eğim açısı, yürüyen merdivenin ve yürüyen bandın eğimli bölümünün ufukla birleştiği açıdır.
5. Yükseklik Yüksekliği
Kot yüksekliği, iki bitmiş döşeme yüzeyi arasındaki kot farkı olarak tanımlanır.
6. Yatay Uzunluk
Yatay Uzunluk, yürüyen merdivenin ve yürüyen bandın yükseklik yüksekliğine göre ölçülür. Uygun açı seçildikten sonra her açı için formüle göre yatay uzunluk belirlenir. Alt ve üst katlarda bulunan iki inşaat kirişi arasındaki yatay mesafeye eşittir.
7. Nominal Hız
Nominal hız, izin verilen hıza eşit veya daha düşük olması gereken yüksüz hareketli basamakların ve paletlerin hızıdır.
8. Destekleyici Yapı (Kafes)
Makas, üzerine tüm makinaların monte edildiği farklı çelik profillerden oluşan bir şasedir. Makas “üst kısım, orta kısım ve Alt kısım” olmak üzere üç kısma ayrılmıştır.
9. Makas Altlığı
Kafes alt kısmı, kirişin alt tarafına monte edilmiş bir çelik levhadır.
10. Makas Destek Açısı
Kafes destek açısı, yürüyen merdivenin binanın inşaat kirişi üzerinde durmasını sağlayan açılı bir çelik profildir.
11. Orta Destek
Kot yüksekliği yüksek ve yatay uzunluğu uzun olan yürüyen merdivenlerde, yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın eğimli bölümünde sehimi önlemek için orta destek(ler) düşünülmelidir.
12. Takip Sistemi
Ray sistemi, yürüyen merdiven kirişi içinde dairesel bir hareketle basamak tekerleklerini ve basamak zincirlerini yönlendirir. Ray sistemi üç bölüme ayrılmıştır: “Üst ray, Eğimli ray ve Alt ray”.
13. Geçiş Yarıçapı
Geçiş Yarıçapı, ray sisteminin üst ve alt kısımlarının eğrilik yarıçapıdır.
14. Makine
Makine, cihazın çalışmasına neden olan tüm parçaları, bileşenleri, ekipmanı vb.
15. Makina Alanları
Makine mahalleri, makasın parçalarının veya tüm bileşenlerinin monte edildiği iç veya dış boşluklardır.
16. Basamak veya Palet
Basamak veya palet, yolcuların üzerinde durduğu bir kısımdır. Bir basamak, yürüyen merdivenlerde kullanılan merdivenler gibi yatay ve dikey plakalara sahiptir, ancak bir paletin yalnızca yan yana yerleştirilmiş ve yürüyen yollarda kullanılan yatay bir plakası vardır.
17. Basamak/Palet Genişliği
Yolcuların üzerinde durduğu basamak veya paletin genişliği standarda uygun olmalıdır.
18. Adım Ayırıcı Kilit
Basamak sınırları, basamak yüzeyinin kenarında bulunan, boyalı veya plastikten yapılmış ve yolculara adım atabilecekleri güvenli alanı göstermek için tasarlanmış sarı şeritlerdir.
19. Adım Sürme Silindiri
Basamak çekme makaraları, raylar üzerinde bulunan basamağın altına monte edilmiş iki makaradır.
20. Adım Kılavuz Silindiri
Basamak kılavuz silindiri, basamaklar ile etek paneli arasındaki mesafeyi ayarlamak için bir cihazdır .
21. Yatay Basamaklar
Yolcuların güvenliği için her iki katta da basamaklar eğimli harekete başlamadan önce yolcuların dengelerini koruyabilmeleri için bir dizi yatay basamak bulunmalıdır.
22. Tarak
Tarak, her iki inişe monte edilmiş ve basamaklı sırt yüzeyinin oluklarıyla iç içe geçmiş dişli bir parçadır.
23. Tarak Plakası
Tarak plakası, üzerine tarakların takıldığı her iki sahanlıkta bir platformdur.
24. Tarak Aydınlatması
Tarak aydınlatması, yolcuların biniş ve inişlerinde daha fazla emniyet içinde olabilmeleri için her iki sahanlıkta petek alanını aydınlatmak üzere etek panellerine konulan aydınlatmadır.
25. Yer Plakası
Taban plakası, tarak plakasının yanına monte edilen her iki inişte bulunan bir platform yüzeyidir; aynı zamanda makine dairesi örtüsü görevi de görür.
26. Küpeşte
Küpeşte, yolcuların yürüyen merdivende veya yürüyen yolda tutunmaları ve dengelerini korumaları için korkuluk üzerine yerleştirilmiş hareketli bir lastik kayıştır.
27. Küpeşte Çerçeve Kılavuzu
Küpeşte çerçeve kılavuzu, küpeştenin üzerine sabitlendiği ve hareket yönünde düz bir çizgide kılavuzluk ettiği bir profildir.
28. Küpeşte Girişi
Küpeşte girişi, küpeştenin iç mekana giriş ve çıkış için içinden geçtiği kısımdır.
29. Küpeşte Giriş Koruması
Küpeşte giriş koruyucusu, trabzanın geçtiği trabzan girişinin giriş noktasına takılan kauçuktan yapılmış bir parçadır.
30. Küpeşte İade Kılavuzu
Tırabzan dönüş kılavuzu, iç boşlukta tırabzan çerçeve kılavuzundan önce bulunan sert plastikten yapılmış bir parçadır. Tırabzanı tırabzan çerçevesi kılavuzuna yönlendirir ve bunun tersi de geçerlidir.
31. Küpeşte Kılavuz Silindiri
Küpeşte kılavuz makarası, küpeştenin iç mekana doğru hareketini yumuşatmanın yanı sıra kaymasını da sağlayan bir makaradır.
32. Küpeşte Baskı Bandı
Küpeşte basınç kayışı, sürtünme tekerleğinin altında bulunan bir dizi silindirdir ve tırabzan bunların içinden geçer. Küpeşte baskı kayışı, trabzanı sürtünme tekerleğine bastırır ve trabzanın dönmesine neden olur.
33. Küpeşte Gerdirme Cihazı
Tırabzan gerdirme cihazı, tırabzanın üzerinden geçtiği ve sıkabileceği veya gevşetebileceği bir silindir setidir.
34. Korkuluk Aydınlatması
Korkuluk aydınlatması, küpeşte altına konumlandırılan ve yürüyen merdiven veya yürüyen bant korkuluğuna daha şık bir görünüm kazandıran bir seçenektir.
35. Korkuluk
Korkuluk, yürüyen merdivenin her iki tarafında bulunan ve yolcuların güvenliğini sağlamanın yanı sıra tırabzanı destekleyen bir korumadır.
36. Üst Korkuluk Kaplaması
Özellikle masif korkuluklarda, üzerine korkuluk şöhretinin monte edildiği iç ve dış döşemelere bölünmüş üst döşememiz vardır.
37. Alt Korkuluk Kaplaması
Spesifik olarak, ince korkulukta, iç ve dış döşemelere bölünmüş alt döşememiz vardır.
38. Çarpışma Önleyici Cihaz
Yolcuların mahsur kalma riskinin olduğu kat kavşaklarında veya çapraz yürüyen merdiven düzenlemelerinde Çarpışma Önleyici Cihaz takılmalıdır.
39. Kayma Önleyici Cihaz
İki paralel yürüyen merdiven arasındaki mesafede, yolcuların kayma riskinin olduğu yerlerde kaymayı önleyici tertibat takılmalıdır.
40. Erişim Kısıtlama Cihazı
İki paralel yürüyen merdiven arasındaki boşluklarda veya yürüyen merdiven bir duvarın yanına kurulduğunda ve alt dış döşeme genişliği 125 milimetreden fazla olduğunda , yolcuların bu kısıtlı alana girmesini önlemek için bir erişim kısıtlama cihazı takılmalıdır.
41. Tırmanmayı Önleme
Alt dış döşemeye basmayı ve korkuluğun dışından tırmanmayı önlemek için bir tırmanma önleyici cihaz/cihazlar takılmalıdır.
42. Etek Paneli
Etek paneli, tüm güzergah boyunca basamakların her iki yanında yer alan dikey bir korkuluk panelidir.
43. Etek Fırçası
Etek fırçası, etek ve basamak arasındaki boşluğa herhangi bir nesnenin sıkışmasını önlemek için her iki taraftaki etek panelinde bulunur.
44. Etek Aydınlatma
Çekici bir görünüm oluşturmak için etek paneline etek aydınlatması takılabilir.
45. Yön Göstergesi
Yön göstergesi seyahat yönünü gösterir; özellikle yürüyen merdivenlerin bekleme modunda olması durumunda.
46. Kontrol Paneli
Her yürüyen merdiven/yürüyen bant iki kontrol paneline sahiptir. İşletim sistemini içeren ana kontrol paneli üst makine dairesinde, diğeri ise alt makine dairesinde yer almaktadır.
47. Fotoelektrik Sensör
Fotoelektrik Sensör, yürüyen merdivenin çalışma modunu bekleme modundan normale döndürmek için yürüyen merdivene yolcu girişini tespit etme görevine sahiptir.
48. Tahrik Motoru
Tahrik motoru, elektrik enerjisini mekanik enerjiye dönüştürür ve itici gücü oluşturur.
49. Volan (Elden Sarma Cihazı)
Volan, acil durumlarda motoru manuel olarak sürmek için motorun üzerine monte edilmiş bir disktir. Bazı motor sürücülerinde volan, daha yumuşak bir çalıştırma sağlamak için ağır bir ağırlıkla tasarlanmıştır.
50. Şanzıman
Dişli kutusu, tahrik motorundan ana tahrik miline bir zincirle hız ve tork dönüşümlerini vermek için kullanılan dişliler ve dişli takımlarından oluşan bir cihazdır.
51. Ana Tahrik Mili
Ana tahrik mili, yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın tahrik istasyonunda bulunan ana mekanik hareket sistemidir. Ana tahrik dişlisi, tahrik tekerleği, ana eksen, ana eksen dişlisi, döner tabla, yataklar ve destek plakası dahil olmak üzere yedi ana parçadan oluşur.
52. Küpeşte Tahrik Mili
Küpeşte tahrik mili, tahrik istasyonunda bulunan küpeşte hareket sistemidir. Sürtünme tekerleği, küpeşte tahrik ekseni, küpeşte tahrik ekseni dişlisi, yataklama ünitesi olmak üzere dört ana parçadan oluşmaktadır.
53. Sürtünme Çarkı
Sürtünme tekerleği, tırabzanın içinde bulunan ve dönmesine neden olan kauçuk bir kenarı olan büyük bir tekerlektir.
54. Fren Yükü
Fren yükü, fren sisteminin durdurması gereken basamakların/paletlerin (üzerlerinde duran yolcuların yükü dikkate alınarak) ağırlığına eşittir.
55. Acil Durdurma Butonu
Acil durumlarda cihazı durdurmak için yürüyen merdivenin her iki katına da kırmızı butonlar yerleştirilmiştir.
56. Yardımcı Fren
Bazı yürüyen merdivenler, özelliklerine göre ek bir frenle donatılmalıdır. Yardımcı fren, yürüyen merdiven hızının nominal hızı aşması veya istenmeyen bir geri dönüş olması durumunda yürüyen merdiveni durdurur.
57. Ana Tahrik Zinciri
Tahrik zinciri, hareket ettirici kuvveti şanzıman milinden yürüyen merdivenin ana tahrik miline ileten bir zincirdir.
58. Küpeşte Tahrik Zinciri
Tahrik zinciri, itici kuvveti ana tahrik mili ekseninden tırabzan tahrik miline ileten bir zincirdir.
59. Adım Zinciri
Adım zinciri, düzenli aralıklarla makaralar içeren iki takım zincirden oluşur. Bu zincirler, yürüyen merdiven basamaklarının monte edildiği birkaç aks ile birbirine bağlanır.
60. Baba Zinciri
Baba zinciri, parmaklığın uçlarında daha yumuşak hareket etmesini sağlamak için korkuluğun kavisli uçlarında bulunan, küpeşte altında birkaç küçük yatak bulunan bir zincirdir.
61. Tavan Açılma Uzunluğu
Bir binaya yürüyen merdiven kurulabilmesi için üst katta uygun boy ve genişlikte tavan açıklığı düşünülmelidir.
62. Kuyu Yolu (Çukur)
Yürüyen merdiven kurulumu için alt katta uygun uzunlukta, genişlikte ve derinlikte bir çukur düşünülmelidir.
63. Kullanım
Yürüyen merdivenler kullanımlarına göre “Ticari” ve “Altyapı” olmak üzere iki kategoriye ayrılır.
64. Kurulum Ortamı
Yürüyen merdivenler, kurulum ortamlarına göre “İç”, “Yarı-dış” ve “Tamamen-dış” olmak üzere üç kategoriye ayrılır.
65. Güvenlik Sistemi
Güvenlik sistemi, yürüyen merdiven operasyonunun güvenliğini sağlamak için kullanılan güvenlik devreleri ve izleme cihazlarının bir düzenlemesidir.
66. Güvenlik Cihazları
Güvenlik cihazları, yürüyen merdiven güvenlik sisteminde güvenlik işlevlerini yerine getiren güvenlik kontakları ve arızaya karşı korumalı devrelerdir.
67. Arıza Korumalı Devre
Arıza korumalı devreler, elektrik ve elektronik sistemlerde arıza modu davranışını tanımlamak için tasarlanmıştır.
68. Hareket Yönü
Yürüyen merdivenin veya yürüyen yolun hareket ettiği yön.
69. Sürüş İstasyonu
Yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın, üst makine dairesinde, basamakların hareket etmeye başladığı nokta.
70. Dönüş İstasyonu
Yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın, alt makine dairesinde, merdivenlerin kullanıma hazır hale geldiği noktaya döndüğü nokta.
71. Yukarı İniş
Yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın, insanların yürüyen merdivene girip çıktığı “Kafes Üst Kısmı”ndaki noktası.
72. Alt İniş
Yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın, insanların yürüyen merdivene girip çıktığı “Kafes Alt Kısmı”ndaki noktası.
73. Asma Noktaları
Yürüyen merdivenin veya yürüyen bandın kaldırılması için sağlanan kurulum alanının tavanındaki noktalar.