5949
post-template-default,single,single-post,postid-5949,single-format-standard,mkd-core-2.0.2,mikado-core-2.0.2,ajax_fade,page_not_loaded,,onyx-ver-3.3,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,vertical_menu_background_opacity_over_slider vertical_menu_background_opacity_over_slider_on,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.2,vc_responsive

Yürüyen Merdiven kurulum öncesi bilgiler

Projelerde yürüyen merdiven kurulumu için dikkat edilmesi gereken hususlar
Escalator meaning yürüyen merdiven

Yürüyen Merdiven kurulum öncesi bilgiler

Yürüyen Merdiven kurulum öncesi bilgiler

Projelerde yürüyen merdiven kurulumu için aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

1. Yükseklik

Kot Yüksekliği, alt katın bitmiş yüzey kotundan üst katın bitmiş yüzey kotuna kadar hesaplanan iki bina kat seviyesi arasındaki farktır.

2. Yürüyen Merdiven Açısı

Yürüyen Merdiven Açısı 30 veya 35 derece olabilir. Açıkçası, 35 derecelik yürüyen merdivenler, 30 derecelik yürüyen merdivenlere kıyasla daha az yatay uzunluğa ihtiyaç duyar. Lütfen standartlara göre 6 metreden fazla yükseklikler için sadece 30 derecelik açının seçilebileceğini unutmayın.

3. Yürüyen Merdiven Genişliği

Standart yürüyen merdiven basamak genişlikleri üç kategoriye ayrılır: 600 milimetre, 800 milimetre ve 1000 milimetre. Basamak genişliklerinin her birine karşılık gelen toplam cihaz genişliği  sırasıyla 1200 milimetre, 1400 milimetre ve 1600 milimetredir ve basamak genişliklerinin her birine karşılık gelen toplam inşaat çukuru genişliği 1260 milimetre, 1460 milimetre ve 1660 milimetredir.

4. Yatay Uzunluk ( L Boyu )

Yatay uzunluk, her açı için formüle göre uygun açı seçildikten sonra kot yüksekliğine göre belirlenir. Yatay uzunluk, alt ve üst katlarda bulunan iki konstrüksiyon kirişi arasındaki mesafeye eşittir.

5. Tavan Açıklığı

Yürüyen merdiven montajı için üst katta uygun genişlik ve uzunlukta açıklık düşünülmelidir. Açıklık genişliği, toplam yürüyen merdiven(ler)in genişliğine eşit olup, açıklık uzunluğu, mevcut tavanın altında basamaklar arasındaki dikey yükseklik asla 2,30 metreden az olmayacak şekilde tasarlanmalıdır. Bu dikey yükseklik, yolcular için güvenli tavan boşluğu sağlamak üzere dikkate alınmalıdır.
NOT: Tavan açıklık uzunluğunu hesaplamak için üst kat kalınlığı gereklidir.

6. Kuyu Açma

Yürüyen merdiven montajı için alt katta uygun genişlik ve uzunlukta çukur düşünülmelidir. Kuyu yolu genişliği, toplam yürüyen merdiven(ler)in genişliğine eşittir ve uzunluk, kirişin alt kısmı alt kat yüzeyinin altına yerleştirilebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Sonuç olarak, yürüyen merdiven zemin plakası, alt katın bitmiş yüzeyi ile aynı seviyede olacaktır.

7. Orta Destek

Kot yüksekliği 6 metreden fazla olan yürüyen merdivenlerde, yürüyen merdivenin orta kısmında burkulmayı önlemek için bir orta destek düşünülmelidir.

8. Yatay Adım Sayısı

Yolcuların güvenliği için her yürüyen merdivenin giriş ve çıkışında belli sayıda yatay basamak bulunmalıdır. Bu, kullanıcıların yürüyen merdivene girerken ve çıkarken ayaklarını uygun bir yatay yüzeye koyarak stabilize olmalarını ve dengelerini korumalarını sağlar. Her yürüyen merdivenin giriş ve çıkışında olması gereken minimum yatay basamak sayısı 2, maksimum 4 olmalıdır.

9. Yürüyen Merdivenin Nominal Hızı

EN 115-1:2017‘ye göre 30 derecelik eğim açısına sahip bir yürüyen merdiven için nominal hız 0,75 m/s’yi geçmemelidir. 35 derecelik eğim açısına sahip bir yürüyen merdiven için ise anma hızı 0,5 m/s’yi geçmemelidir. Hem 30 hem de 35 eğim açısına sahip ticari yürüyen merdivenler için en yaygın anma hızı 0,5 m/s’dir ve 30 derece eğim açısına sahip altyapıda anma hızı 0,65 m/s’ye kadar sapma gösterebilir.

10. Bina Yapısına Uygulanan Yükler

Yürüyen merdivenlerin bina yapısına uyguladığı yükler, yürüyen merdiven kendi ağırlığını, hareketli yükü ve dinamik yükü içerir. Daha sonra bir güvenlik payı hesaplanır ve toplam yüke eklenir. Nihai sonuç 3 yere kadar uygulanır.
Alt ve üst katlarda tasarlanan inşaat kirişlerine iki ana yük  etki etmektedir Kot yüksekliği 6 metreden fazla olan yürüyen merdivenlerde orta kısımda burkulmayı önlemek için orta destek düşünülmelidir. Üçüncü yük  orta desteğe uygulanır.

Amada TECH Asansör ve yürüyen merdiven üretiminde ileri teknoloji ve üstün kalite ile Türkiye’nin önde gelen lider asansör firmasıdır. Tasarım, Arge, Mühendislik, üretim, satış, kurulum ve bakımı bir bütün olarak entegre eden modern ve profesyonel asansör üreticisidir.

5 Comments
  • Rudenko Melnik
    Yanıtla

    Інформативна веб-сторінка, чудово

    31 Mart 2015at12:48
    • Paul Burton
      Yanıtla

      Thank you to the admins of this awesome website. I know you’re an escalator expert. Thanks for everything

      31 Mart 2015at12:56
  • Kathy Parker
    Yanıtla

    you have very good content, your work is good

    31 Mart 2015at13:01
  • Dilara Seyhanlı
    Yanıtla

    Harika hazırlanmış web sayfası, Yürüyen Merdiven hakkında her türlü bilgi var. Başarılar dilerim

    20 Aralık 2022at20:01
  • Emrah
    Yanıtla

    Mimarlar için çok güzel web sitesi, çok bilgilendirici, her türlü bilgi var, emeğinize sağlık

    20 Aralık 2022at20:02

Post a Comment

Don`t copy text!